ElS PARCS NACIONALS DE LA SARDENYA.

Un parc nacional es defineix com totes aquelles àrees terrestres, fluvials, lacustres o marines que continguin un o més ecosistemes intactes o que estiguin parcialment intactes de la intervenció antròpica, o que la seva formació física, geològica, geomorfològica, biològica tinguin un interès naturalista, científic, estètic, cultural, educatiu, o recreatiu, i l’Estat tingui que intervindre-hi a fi de conservar aquestes zones per a les generacions presents i futures

Els parcs regionals estan compostos per la terra, els rius, els llacs i el mar prop de la costa, amb un sistema homogeni dins d’una o més regions, que són d’un gran valor medi ambiental. S’hi troben ja identificats com a llocs de patrimoni natural, el paisatge, els valors artístics, i les tradicions culturals de les poblacions locals.



Parc Nacional del Golf d’Orosei - Gennargentu.

Espai entre els més despoblats i verges d’Itàlia que compren els territoris que rodegen el Barbagia de Belvì.


Parc Nacional Dell'Asinara.

Illa despoblada que durant l’època romana va rebre el nom de illa d’Heracles, que més tard a l’edat mitjana passaria a anomenar-se Illa de Asenara. En els mapes cartogràfics del renaixement es quan passa a anomenar-se Illa de Sinnara o Sinuaria, nom que finalment va derivar en Asinara.


Parc Nacional de La Maddalena.

Parc natural sobre tot molt interessant per al submarinisme, per la seva gran bellesa. Aquest parc compren les illes de la Magdalena, i queda totalment dins el territori de la ciutat de la qual li ve el nom La Maddalena.


Parc Regional de Molentargius-Salines de Cagliari

Aquest complex naturalista-arqueològic- industrial, està ancorat dins els territoris de Cagliari, Quartu de Sant’Elena i Quartucciu e Selargius.


Parc Regional de Porto Conte - Capo Caccia.

Són un parc i un àrea marina protegida que inclou el Golf de Porto Conte, que els romans anomenaven "port de las nimfes", una de las més belles costes de l’illa.


Parc Natural Regional de Gutturu Mannu. (en vies d’institucionalització).

S’estén per els territoris de Assemini, Pula, Santadi, Sarroch, Siliqua, Uta, y Villa San Pietro, a la Zona de Especial Protecció ITB044009 i el lloc d’interès comunitari ITB001106 - Mont Forestal Arcosu.


Parque Natural Regional de Monte Arci (En vies d’institucionalització).

El projecte la llei que s’ha aconseguit a través de l’acció concertada dels municipis en el Mont Arci, identificat por la Ley regional 31, 1989.


Mapa dels diferents parcs regionals i zones protegides:

http://www.sardegnaambiente.it/documenti/3_66_20051006201439.pdf

http://www.sardegnaambiente.it/j/v/152?s=8719&v=2&c=1712&t=1